Kaija Kiuru Viiankiaapa – kuvia ja installaatioita

 Kaija Kiuru 

Viiankiaapa – kuvia ja installaatioita

 

Suojeltu aapa -hankkeen toinen näyttely 

3.12.2016 - 15.1.2017 

Pohjoinen valokuvakeskus, Oulu 

 

Kuvataiteilija Kaija Kiurun näyttely Viiankiaapa ottaa kantaa suojellun aavan puolesta. Sodankylän kunnassa sijaitseva Viiankiaapa on Lapin laajimpia ja monipuolisimpia aapasoita ja se kuuluu sekä kansalliseen soidensuojeluohjelmaan että EU:n Natura 2000 -verkostoon. Monikansallinen kaivosyhtiö tähtää alueen suojelustatuksen purkamiseen ja kaivostoiminnan aloittamiseen alueella. 

Ensimmäiset Viiankiaavan tilannetta kommentoivat teokset Kaija Kiuru teki vuonna 2012. Vähitellen yksittäisistä teoksista kasvoi Suojeltu aapa -hanke, jonka toinen näyttely on Pohjoisessa valokuvakeskuksessa. Hankkeen kolmas näyttely on Rovaniemellä ensi lokakuussa ja viimeinen näyttely sekä Viiankiaapaa käsittelevän kirjan julkistaminen ovat Helsingissä vuonna 2019. Kirja syntyy Kiurun ja hänen miehensä Timo Helteen yhteistyönä. Helle on taustaltaan eläinekologian dosentti ja tietokirjailija. 

Suojeltu aapa -hankkeen yhtenä tavoitteena on herättää keskustelua taloudellisten ja ympäristönsuojelullisten näkökohtien keskinäisestä painoarvosta. Kiurun teosten lähtökohdat ovat hänen omien suokokemusten lisäksi Viiankiaavan elinkeinohistoriassa, luonnontieteellisessä tutkimustiedossa sekä aluetta uhkaavissa kaivossuunnitelmissa. Kiurun työskentelytavat ja materiaalit valikoituvat kulloisenkin idean mukaan. Pohjoisen valokuvakeskuksen näyttelyyn hän on valinnut installaatioita ja valokuvia vuosilta 2014 - 2016. Näyttelyä ja työskentelyä hankkeessa ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

 

Lisätietoja: 

Kaija Kiuru: kkiuru(at)gmail.com, 040 7059265 /  www.kaijakiuru.net

 Pohjoinen valokuvakeskus: alla(at)photonorth.fi, 040 7272135 /  www.photonorth.fi

MARI BLOMROOS-HEININEN Marraskuun kukkia

Galleria Artikassa 1.11. - 13.11.2016

MARI BLOMROOS-HEININEN

Marraskuun kukkia

Marraskuun kukat ovat erilaisia -ne hehkuvat voimaa, julistavat, haastavat ja vetäytyvät sitten tummiin varjoihin, vielä viimeisin leimahduksin. 
Marraskukkien olemuksessa on vahva tietoisuus ihmeellisestä tehtävästään luonnon jatkumossa.

Näyttely vie myös mielen puutarhoihin herätellen varjoista esiin muistoja ja tarinoita. Marraskuun kukat johdattelevat meitä alitajuisiin tunnevirtoihin ja viittaavat elämän yleisiin allegorioihin. Kohtaatko oman mielenkukkasi Artikan marraskuun puutarhassa?

Galleria Artika | Uudenmaankatu 19-21, 00120, Helsinki | Avoinna: ti-pe 12-17 , la-su 12-16

www.galleria-artika.com

vwww.maribheininen@net

Tero Makkonen - Lintukansan muotokuva

Lintukansan muotokuva

Näyttely Galleria Dixissä 28.11.-20.12.2015

Tero Makkonen, valokuvat

Tini Sauvo, veistokset
Esa Lindroos, ääniteos

Tini Sauvon eri tekniikoilla toteutetut veistokset esittävät arvoituksellisen Lintukansan hahmoja.
Tero Makkonen on kuvannut sarjan studiomuotokuvia Lintukansan henkilöistä.
Esa Lindroosin luoma ääniteos täyttää gallerian. Materiaalina siinä on Marja-Riitta Topçun ääni.

Näyttelyssä esitettävän Lintukansaa-videoelokuvan tekijät ovat ohjaaja Tini Sauvo, kuvaaja Tero Makkonen, äänisuunnittelija Esa Lindroos ja leikkaaja Tuuli Kuittinen. Ääninäyttelijänä toimii Marja-Riitta Topçu. Kesto on 8 ½ minuuttia.

Lintukansan muotokuva -kirja julkistetaan näyttelyn avajaisissa 28.11.2015.
Sen aineisto pohjautuu Tini Sauvon työpäiväkirjaan ja työvaihevalokuviin sekä Tero Makkosen muotokuvatutkielmiin.

www.galleriadix.fi

Pillow Talk 28.5.-28.6.2015

Pillow Talk – Eija Keskinen, Pirjo Pesonen, Eeva-Liisa Rautalahti, Julia Weckman
28.5.-28.6.2015


Tyynykeskusteluja | Pillow Talk | l´Histoire des debats sûr mon lit
(Unta vain, kai?) | (I´m not a Dreamer) | (Mon lit est mon bureau mental)

Näyttelymme nimi on ”Pillow Talk – Tyynykeskusteluja”.
Se intiimi tilanne ja maaginen hetki, joka kristallisoituu juuri ennen nukahtamista,
jolloin ei varo kasvojen menettämistä ja uskaltaa puhua vapaasti ja varomattomasti. Silloin paljastaa itsensä, kohtaa toisen tai huomaa pitävänsä toistaan kohtaamatonta monologia.
Tyynykeskusteluiden aikana puhutaan läheisten ihmisten kanssa luottamuksellisesti
ja vapaasti assosioiden ilahduttavista, askarruttavista ja huolettavista asioista. Ilot, surut, häpeän tai turhautumisen tunteet, ah niin uneliaassa vilpittömyyden sumussa. Nukahtaminen vie keskustelut mennessään, seuraava ilta tai yö tuo sen kuitenkin taas lähelle, tärkeäksi.

Ryhmämme koostuu neljästä pääkaupunkiseudulla toimivasta erilaisia visuaalisia keinoja
käyttävästä taiteilijasta. Työstämme aiheitamme piirustuksen, valokuvan, maalauksen
ja keramiikan/veistoksen keinoin. Olemme sekä kollegoita että ystäviä, ja muodostamamme ”Varjohallitus” kokoontuu säännöllisesti puhumaan paljon asioista
ja niiden vierestä. Ryhmän jäsenet ovat Eija Keskinen, Pirjo Pesonen ja Eeva-Liisa Rautalahti ja Julia Weckman.

The exhibitions name; ”Pillow Talk” comes from the intimate and magical moment just before falling asleep. In the last minutes of awareness you are not afraid to drop your guard and dare to talk freely. Then you show your real self, face the other one, or notice suddenly you are actually having two monologues in the darkening hours.
During these important pillow talks you can talk confidentially with people close to you. You share the happy, the sad, difficult and frustrating things in the beautiful haze of sincerity. The ultimate falling will take the discussion, but the next night will bring it back close again.

The group “Varjohallitus”; Eija Keskinen, Pirjo Pesonen, Eeva-Liisa Rautalahti and Julia Weckman, is a group of artists living in Helsinki and Espoo area. They work with drawing, painting, photography and sculpting. The artists are both friends and colleagues, and they get together regularly to talk about important things and nothings.

ROCK-KUVAAJA BOB GRUENIN SUURNÄYTTELY KAAPELITEHTAALLE

ROCK-KUVAAJA BOB GRUENIN SUURNÄYTTELY KAAPELITEHTAALLE

Sideways-festivaalin suurin taideprojekti selvillä

Helsingissä nähdään ensi keväänä pala musiikkihistoriaa, kun maailman tunnetuimpiin rock-valokuvaajiin lukeutuvan Bob Gruenin teokset tuodaan ensimmäistä kertaa näytille Pohjoismaihin. Yli sadasta ikonisesta valokuvasta koostuva Rockers-näyttely toteutetaan Kaapelitehtaan Pannuhallissa 29.5.-17.6.2015. 

Rockers-näyttely on uuden Sideways-festivaalin suurin taideprojekti, ja Bob Gruenin teokset levittäytyvät myös Teurastamon alueelle Sidewaysin tapahtumapäivinä 12.-13. kesäkuuta.

Bob Gruen (s. 1945) on eräs kaikkien aikojen kuuluisimmista rock-valokuvaajista ja palkittu elokuvantekijä. Newyorkilaistaiteilija oli John Lennonin läheinen ystävä, hän kiersi useita kertoja The Clashin mukana ja taltioi muun muassa Sex Pistolsin ainoan Pohjois-Amerikan kiertueen. Bob Gruen on uransa aikana kuvannut lukemattomia huippuartisteja David Bowiesta Led Zeppeliniin ja Tina Turnerista The Ramonesiin. Myös Kissin ”Dressed to Kill” -albumin kansikuvan ottanut Bob Gruen työskentelee nykyisinkin aktiivisesti ja toimii esimerkiksi Green Dayn luottokuvaajana.

Helsingissä nähtävä Rockers-näyttely on Bob Gruenin keskeisiä töitä esittelevä retrospektiivi, joka sisältää noin sata taiteilijan ikonista valokuvaa tunnetuista rock-tähdistä lavalla, takahuoneissa ja arkisissa askareissa. Bob Gruen saapuu Helsinkiin avaamaan näyttelyn, ja teokset ovat myös myynnissä.

Viime vuonna Bob Gruenin töitä esiteltiin gallerioissa Lontoossa ja New Yorkissa. Aikaisemmin hänen teoksiaan on nähty muun muassa New Yorkin MoMassa, Sao Paulon FAAP University Museumissa ja Buenos Airesin Recoleta Cultural Centerissä. Lisäksi Lontoon National Portrait Galleryn pysyvään näyttelyyn kuuluu Bob Gruenin valokuvia.

Bob Gruenilta on julkaistu lukuisia valokuvakirjoja, Like julkaisee toukokuussa häneltä John Lennonin New Yorkin vuosia käsittelevän teoksen ”John Lennon - New Yorkin vuodet”.

BOB GRUEN: ROCKERS

29.5.-17.6.2014 Helsinki, Kaapelitehdas, Pannuhalli

Liput: 8 EUR / 5 EUR

 

SIDEWAYS-FESTIVAALI

12.-13.6.2015 Helsinki, Teurastamo

www.bobgruen.com 

www.sidewayshelsinki.fi 

 

Sophia Ehrnroothin "Unelma Mestaruudesta" -valokuvanäyttely

”Unelma Mestaruudesta" - valokuvanäyttely fudiksesta

Urheiluhallien väkevän tunnelman piirissä poikien unelmat, fyysiset ponnistukset ja erilaiset pelitilanteet lomittuvat vahvaan visuaaliseen ympäristöön, joka imaisee lähes hypnoottisella tavalla pauloihinsa. Hallien valot tuikkivat tähtinä - ja vain voitto ratkaisee!

Juniorin aika kuluu kentällä ja kisoissa, mutta myös videopelien loisteessa tunnista toiseen sankareita palvoen. “Sitten, kun minäkin olen mestari … Messi, Ronaldo, Eremenko, Drogba, Zlatan … “

Unelmalla on kääntöpuolensa. Entäpä jos keho ei suostukaan yhteistyöhön? Suurille tähdille nämä ovat liiankin tuttuja asioita. Miten nuoren ihmisen sairastuminen ja kuntoutus häneen vaikuttaa? Poissa ovat kaveripiiri, harjoitusten ja pelien tiukka aikataulu, ja tuo mantra: “Minusta pitää tulla parempi. PAREMPI!” Takeita kentälle palaamisesta ei ole. Löytääkö nuori merkityksellisen maailman uudestaan ja voiko pysähdys olla hyvä asia?

Helsinkiläinen kuvataitelija Sophia Ehrnrooth on muutaman vuoden ajan seurannut juniorijalkapalloa hyvin läheltä. “Inspiroiduin fudiksen värikylläisyydestä, voitoista, pettymyksistä ja kuuluisuuden unelmasta. Kysymys on vahvasta draamasta nuoren elämässä, ja tämä on taiteilijalle kiitollista maaperää“, sanoo Sophia ja jatkaa: “Motivoiduin tekemään tätä näyttelyä myös siksi, että fudis on niin kaukana taiteen maailmasta”.

Näyttely koostuu vuoden 2014 - 15 aikana otetuista 20 valokuvasta ja yhdestä videoteoksesta.

*****
Sophia Ehrnroothin "Unelma Mestaruudesta" -valokuvanäyttely Lasipalatsin näyttelytilassa 28.4. - 17.5.2015, os. Mannerheimintie 22-24, Helsinki. Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12-18.

TAISTELUTARINAT - Valokuvanäyttely Kampin Kappelissa 14.-22.2.2015

TAISTELUTARINAT on valokuvaaja Lari Järnefeltin kuvasarja perheistä, jotka taistelevat lapsen syöpää vastaan. Perheitä on kuvattu loppuvuodesta 2014 ja alkuvuodesta 2015 ympäri Suomea. Jokaisen kuvan mukana on perheen itsensä kirjoittama tarina.

Tero Makkonen - Pisaroivat aallot jäähän

Aalloilla järven
keinuen
tuoksuun heinikon
sateen jälkeen.
Hämärässä sumun
salaperäisyys
talven kuutamossa
lumen sinisyys.
Vesi, lumi, jää
taivaan pilvetkin.
Niin monta muotoa
Muistoja.
Ja katsokaa pieniin
pisaroihin!
Niistä
suuretkin meret
syntyvät.

heijastuksia veden pinnassa

”Olen kuvannut vettä sen eri olomuodoissa koko ikäni. Vedessä minua kiehtoo ennen kaikkea sen monimuotoisuus. Kevään ryöppyävät joet ja lirisevät purot vaihtuvat kesän seesteiseen järven peiliin ja kumpu- ja ukkospilvimuotoihin. Syksy tuo tullessaan kastepisarat ja maiseman muuttavat sumut. Talvi taas muuttaa veden olomuodon kiinteäksi luoden lumen ja jään muodossa aivan uuden, koskemattoman maailman. Näyttelyn kuvat muodostavat läpileikkauksen kuvaushistoriani vesiaiheisiin retkiltä asuinseuduilla ja ympäri Suomen”.

Pisaroivat aallot jäähän on neljäs ja viimeinen osa Luonto on runo-näyttelysarjaa. Näyttelyn tunnelmalliset valokuvat näyttävät veden eri ilmenemismuotoja Suomen luonnossa. Makkosen kuvat luottavat luonnon visuaaliseen voimaan mielenkiintoisine muotoineen, väreineen, tunnelmineen ja hetkineen.

Tero Makkonen on vantaalainen vapaa valokuvaaja, joka on keskittynyt erityisesti luontoaiheisiin. Näyttelysarjan aiemmat osat ovat Luonto on runo 2009, Kauniit maasta nousevat 2010 ja Joita maa kirjoittaa 2012.

Näyttelykalenteri 2015

26.1.-12.2.    Myyrmäkitalo, Paalutori 3, 01600 Vantaa
                          ma-pe 8-20 / la 10-16                             

15.2.-31.3.    Hämeen luontokeskus, Tammela        
14.7.-30.8.   Linnansaaren luontokeskus Oskari, Rantasalmi      
31.8.-12.9.    Tikkurilan kirjasto, Vantaa          

THE MYSTERY ROOM - AUDIOVISUAL ART INSTALATION BY JOAN DE SILVA:

THE MYSTERY ROOM - AUDIOVISUAL ART INSTALATION BY JOAN DE SILVA:

john

Vernissage on Thursday 20 November 17:00-20:00 with experimental live music by Composer/Cellist Sergio Andrés Castrillón A. and Saxo by Johannes Sarjasto.

Info: Photographies by Joan de Silva, Audio installation by Andrés Silva -La Tina Sonido

Exhibition opening hours: Friday 21 Nov: 12:00 - 19:00, Sat 22 Nov: 10:00 - 18:00.

ARKADIA Oy / International Bookshop

Nervanderinkatu 11
00100 Helsinki, Finland

www.joandesilva.fi

NOTE: If possible bring a flashlight with you.


Facebook

Approach & Attack valokuvanäyttely 25.10.-25.11.2014

Approach & Attack valokuvanäyttely
Korundi, Rovaniemi 25.10.-25.11.2014

 


Approach & Attack elokuvan ensi-illan yhteydessä avattiin Approach & Attack valokuvanäyttely. Näyttely koostuu kuuden elokuvatuotannon mukana eri puolille maailmaa matkanneen valokuvaajan valokuvista. Kokonaisuus on hieno dokumentaarinen katsaus elokuvan kuvauksiin, upeisiin vuorimaisemiin sekä lumilautailuun.

Approach & Attack valokuvaajat
Rami Hanafi
Matti Ollila
Teemu Lahtinen
Matt Georges
Sami Välikangas
Jani Kärppä

Näyttely on nähtävissä Korundissa kuukauden ajan 25.10.-25.11.2014.
Näyttely sijaitsee Korundin aulassa / kahviossa ja siihen on ilmainen pääsy.
Valokuvanäyttely: facebook


MARJUKKA VAINIO Suite Debussy 13.9.-12.10.2014

MARJUKKA VAINIO
Suite Debussy
13.9.-12.10.2014

Pivoine I, 2013 Kromogeeninen värivedos, silisec / Kromogent färgtryck, silisec / C-print, silisec, 88 x 68 cm

Pivoine I, 2013
Kromogeeninen värivedos, silisec / Kromogent färgtryck, silisec / C-print, silisec,
88 x 68 cm

Valokuvataiteilija, taiteilijaprofessori Marjukka Vainion (s. 1953) valokuvasarja Suite Debussy viittaa ranskalaiseen säveltäjään Claude Debussyyn, jonka musiikkia on luonnehdittu impressionistiseksi, vaikutelmia ja tunnelmia kuvaavaksi.

Debussyn musiikin synnyttämät vaikutelmat ovat innoittaneet Marjukka Vainion työskentelyä. Ne ovat antaneet hänelle sysäyksen ilmaista kuvissaan tilallisuutta, liikettä, ilmavuutta, keveyttä ja läpikuultavuutta. Näitä vaikutelmia tavoitellessaan Vainio on pohtinut ja prosessoinut kuvallisen ilmaisun perusasioita: sommittelua, muotoja, väriä ja valoa. Työ on edennyt hänen itse kasvattamistaan kukista, Debussyn musiikista versonneista tunteista ja niistä syntyneistä ajatuksen iduista kohti lopullista toteutusta - taiteilijan silmän ja käden kautta.

Marjukka Vainion kuvat henkivät runollista kauneutta. Pienet eleet saavat niissä suuria merkityksiä. Kukan terälehdet lennähtävät tuulen mukana tai ne varisevat hiljalleen kukan ympärille. Kukan rinnalla on muutama vihreä lehti, silkkinauha kietoo kukan sisäänsä - ja valo saa rinnalleen varjon.

Marjukka Vainion hauraat kukat leijuvat syvässä, ikuisessa avaruudessa. Alankomaalaisen 1600-luvun maalaustaiteen kukka-asetelmat kuvattiin myös tummaa taustaa vasten. Kukat nähtiin merkkeinä Jumalalta tai niiden lyhyt kukinnon vaihe muistutti ihmisen lyhyestä elämänkaaresta. Tummataustaisissa teoksissaan Vainio on tavoitellut vaikutelmaa öljyvärin kaltaisesta intensiivisyydestä. Kuvissa, joissa herkät kukat lepäävät hennon harson laskoksien ympäröiminä, hän lähestyy akvarellimaalauksen luonnetta, sen hienostunutta läpikuultavuutta.

Kaiken kaikkiaan Marjukka Vainio luo taiteessaan uusia maailmoja - ja todellisuuksia. Todellinen maailma muuttuu epätodelliseksi. Todellisuuden raja ylittyy - ja taiteilija täyttää tehtävänsä.

Rauli Heino

 

Galleria Heino
Uudenmaankatu 16-20
FI-00120 Helsinki
Sijainti kartalla 

Tel. +358 (0)9 672 678

info@galleriaheino.com
www.galleriaheino.com

Aukioloajat:
ti-pe 11-17
la-su 12-16

SOFIA AMBERLA MARKO KIVISTÖ "alusta" - keskeneräisen kauneus

Porvoon Taidetehdas 8.8.-31.8.2014

sofia_Amberla_exhibition_nayttely_Kesken-valmis näyttelykuva Porvoo.jpg

”Kesken-valmis” –projektissa kuvataan keskeneräisyyden kauneutta.
Projekti alkoi tekijöiden työskennellessä silloin vielä keskeneräisessä
talossa,  Helsingin Musiikkitalossa, sen kiivaimman rakentamisen aikana.
Silloin tekijät dokumentoivat työn puolesta satoja kuvia rakennuksen
etenemisestä.

Työmaan todellisuudessa he näkivät kuitenkin myös muuta;
keskeneräisiä, nopeasti häviäviä satunnaisia, merkityksellisen
tuntuisia tilanteita, joita ei enää ole. Keskeneräisyys näyttäytyi
kauniina tilana, joka antoi lupauksen tulevasta.

Jotta kysymys tulisi nähtyä myös toisesta suunnasta, ilman hälinää, he
jatkoivat etsiytymällä sivuun keskeiseltä paikalta, vilkkaalta,
kiireiseltä työmaalta ulkoluodon merimaisemaan majakalle.  Se myös oli
kesken, toisella tavalla rakentumassa, hiljaa korjattavana. Materian
olemus oli sielläkin hiljainen ja vakaa, vaikkei lopputulos ollutkaan
aavistettavissa, ei edes tarpeen tietää. Sielläki, kaiken sivussakin
keskeneräisyyden hahmo näyttäytyi lempeästi katsottuna kaupunkiserkun
läheisenä sukulaisena; lohdullisena, kauniina ja itsessään
hyväksyttävänä vaiheena.

Lopulta keskeneräisyyden kuva laajeni yhdestä rakennuksesta ison
maiseman kautta koko keskeneräisyyteen käsitteeseen meissä ja
ympäristöissämme.

” Kuvasimme kasvun sekä muutoksen muistumia, joita kukaan ei ollut
tietoisesti rakentanut.  Näihin kuviin taltioidut asiat,
esineet, identiteetin osaset ja tilanteet näyttäytyivät etsimättä  ja
halusivat päästä esiin uusina tai unohdettuina:
Kaikissa ollaan jotenkin vielä kesken, puuttuu tarkkuus, täsmällisyys
tai oikea sijainti. Valo tulee vielä eri tavalla, pinta on vielä
viimeistelemättä tai on jo kulunut pois."

www.kesken-valmis.fi
www.taidetehdas.fi