EMMA Prize 2010

EMMAPrize 2010 valokuvataidekilpailun voitti valokuvataiteilija Mikko Rikala (s.1977) sarjallaan Between the idea and the reality, 2009.

Hänen sarjassaan toteutuu valokuvaukseen olennaisesti kuuluva hetkeen ja tilanteeseen tarttumisen taito. Työt ovat arvoituksellisia, melkeinpä surrealistisia, raikkaita ja elämänmyönteisiä. Kuvista syntyy ensivaikutelma nopeasti, mutta nähdäkseen kaiken, niiden äärelle on pysähdyttävä.  Sekä sommitelmallisesti että koloristisesti kokonaisuus toimii myös erinomaisesti, tuomariston puheenjohtaja Markku Valkonen kuvailee.

Yleisö valitsi nettiäänestyksessä oman suosikkinsa, joka on Filippo Zambonin (s. 1981) dokumentaarinen kuvasarja The state of things, 2010.  Mikko Rikalan teossarja sijoittui yleisöäänestyksessä toiseksi.

Kukin finalistien näyttelyn nuorista taiteilijoista leikittelee valoilla ja varjoilla omalla tyylillään, joissa on edustettuina niin klassinen muotokuvaus kuin digitaalinen, tietokoneohjelmointiin perustuva kollaasitekniikkaa. Muut finalistit Rikalan ja Zambonin rinnalla ovat Elina Julin (s. 1979), Kimmo Metsäranta (s. 1978), Nelli Palomäki (s. 1981), Anna Katariina Pesonen (s. 1979), Jarkko Räsänen (s. 1984), Saku Soukka(s. 1982), Anu Suhonen (s. 1970) ja Linda Maria Varoma (s. 1985).

Kilpailun palkintosumman 10000 euroa lahjoitti Tapiola-ryhmä, joka lunasti summalla voittajateoksen omaan taidekokoelmaansa. Teossarja sijoitetaan vastavalmistuneeseen Tapiolan toimitaloon. Kaikkiaan ensimmäistä kertaa järjestettävään kilpailuun lähetettiin 146 teossarjaa, 590 valokuvaa. Palkintolautakuntaan kuuluivat Valkosen lisäksi intendentti Päivi Talasmaa, EMMA, johtaja Arto Jurttila, Tapiola-ryhmä, valokuvataiteilijat Timo Kelaranta ja Ritva Kovalainen, Valokuvataiteilijoiden liitto sekä kuvataiteilija Anja Rahola, Taidemuseo EMMAn Ystävät ry. Kilpailun suojelija oli valokuvaaja, akateemikko Caj Bremer.