Valokuvat kertovat: Näin julkkikset saapuivat lentoasemalle

Kuva: Suomen ilmailumuseon kuva-arkisto.

Helsinki-Vantaalla avataan 2. heinäkuuta valokuvanäyttely, joka luo katsauksen lentoaseman kautta matkustaneisiin kuuluisuuksiin ja merkkihenkilöihin sen 60-vuotisen historian aikana.

Ennen vanhaan filmitähtien, muusikoiden ja muiden kuuluisuuksien maahan saapuminen lentokoneella huomattiin ja uutisoitiin näyttävästi. Näyttelyn kuvat ovat näistä tilanteista. Alfred Hitchcock, Lasse Virén, Armi Kuusela, Marlon Brando, paavi Johannes Paavali II – ja tietenkin Urho Kekkonen – he ovat kaikki matkustaneet Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta.

Aikoinaan kuuluisuuksia oli vastassa toimittajien ja kuvaajien lisäksi suuri joukko uteliasta yleisöä. He pääsivät usein hyvinkin lähelle konetta. Nykyisin monet maailmantähdet saapuvat lentoasemalle hiljaisuudessa ilman suurempaa kohua. Kuvaamista rajoitetaan, ja julkisuuden henkilöiden tulo- ja lähtöajat ovat jopa salaisuuksia.

Nostalginen valokuvanäyttely sijaitsee terminaali 2:n tuloaulassa, jossa vastaanottajat voivat odottaa saapuvia matkustajia. Alueelle on maksuton ja vapaa pääsy kaikilla lentoasemalla asioivilla. Helsinki-Vantaan julkkiskavalkadi on esillä ensi vuoden tammikuulle asti.

Kaikki näyttelyn kuvat ovat Ilmailumuseon arkistosta. Valokuvanäyttelyn tuottavat yhteistyössä Finavia, Finnair, Ilmailutoimittajat ry, Kameralehti, Dialab ja Epson.

Näyttelyn pääjärjestäjä on Merja Ailama-Mäkitalo.

Lentoasemalla on esillä myös toinen ainutlaatuinen valokuvanäyttely, joka antaa erityisen näkymän Helsinki-Vantaan 60-vuotiseen historiaan. Tänä keväänä otettuihin värivalokuviin on yhdistetty lentoaseman vanhoja mustavalkokuvia.

Kuvakollaasit ovat valokuvaaja Markus Kontiaisen tekemiä. ”Same place – different time” -näyttely on esillä uudella näköalaterassilla, jonne on vapaa pääsy kaikilla lentoasemalla asioivilla. Terassi on avoinna joka päivä kello 7-22.

Molemmat valokuvanäyttelyt ovat osa Finavian toteuttamaa Helsinki-Vantaan 60-vuotisjuhlaohjelmaa. Ne liittyvät myös design-vuoden innoittamana lanseerattuun Finavian Art Port -taidegalleriakonseptiin, jonka tavoitteena on matkustajaviihtyvyyden lisääminen ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Finavian Helsinki-Vantaan lentoasema on World Design Capital Helsinki 2012 pääyhteistyökumppani.


Finavia verkossa:
www.finavia.fi, www.helsinki-vantaa.fi,
www.facebook.com/lentoasema, www.facebook.com/helsinkiairport
www.twitter.com/helsinkiairport

Finavian Helsinki-Vantaan lentoasema on World Design Capital Helsinki 2012 pääyhteistyökumppani.

dialab_elokuvatahti_marlon_brando_suomessa_vuonna_1967_kuva_finnair-foto.jpg