MARJUKKA VAINIO Suite Debussy 13.9.-12.10.2014

MARJUKKA VAINIO
Suite Debussy
13.9.-12.10.2014

Pivoine I, 2013 Kromogeeninen värivedos, silisec / Kromogent färgtryck, silisec / C-print, silisec, 88 x 68 cm

Pivoine I, 2013
Kromogeeninen värivedos, silisec / Kromogent färgtryck, silisec / C-print, silisec,
88 x 68 cm

Valokuvataiteilija, taiteilijaprofessori Marjukka Vainion (s. 1953) valokuvasarja Suite Debussy viittaa ranskalaiseen säveltäjään Claude Debussyyn, jonka musiikkia on luonnehdittu impressionistiseksi, vaikutelmia ja tunnelmia kuvaavaksi.

Debussyn musiikin synnyttämät vaikutelmat ovat innoittaneet Marjukka Vainion työskentelyä. Ne ovat antaneet hänelle sysäyksen ilmaista kuvissaan tilallisuutta, liikettä, ilmavuutta, keveyttä ja läpikuultavuutta. Näitä vaikutelmia tavoitellessaan Vainio on pohtinut ja prosessoinut kuvallisen ilmaisun perusasioita: sommittelua, muotoja, väriä ja valoa. Työ on edennyt hänen itse kasvattamistaan kukista, Debussyn musiikista versonneista tunteista ja niistä syntyneistä ajatuksen iduista kohti lopullista toteutusta - taiteilijan silmän ja käden kautta.

Marjukka Vainion kuvat henkivät runollista kauneutta. Pienet eleet saavat niissä suuria merkityksiä. Kukan terälehdet lennähtävät tuulen mukana tai ne varisevat hiljalleen kukan ympärille. Kukan rinnalla on muutama vihreä lehti, silkkinauha kietoo kukan sisäänsä - ja valo saa rinnalleen varjon.

Marjukka Vainion hauraat kukat leijuvat syvässä, ikuisessa avaruudessa. Alankomaalaisen 1600-luvun maalaustaiteen kukka-asetelmat kuvattiin myös tummaa taustaa vasten. Kukat nähtiin merkkeinä Jumalalta tai niiden lyhyt kukinnon vaihe muistutti ihmisen lyhyestä elämänkaaresta. Tummataustaisissa teoksissaan Vainio on tavoitellut vaikutelmaa öljyvärin kaltaisesta intensiivisyydestä. Kuvissa, joissa herkät kukat lepäävät hennon harson laskoksien ympäröiminä, hän lähestyy akvarellimaalauksen luonnetta, sen hienostunutta läpikuultavuutta.

Kaiken kaikkiaan Marjukka Vainio luo taiteessaan uusia maailmoja - ja todellisuuksia. Todellinen maailma muuttuu epätodelliseksi. Todellisuuden raja ylittyy - ja taiteilija täyttää tehtävänsä.

Rauli Heino

 

Galleria Heino
Uudenmaankatu 16-20
FI-00120 Helsinki
Sijainti kartalla 

Tel. +358 (0)9 672 678

info@galleriaheino.com
www.galleriaheino.com

Aukioloajat:
ti-pe 11-17
la-su 12-16