Juha Metso: Jää-jää / Ice-Stay / Eis-Bleib Helsingin Lasipalatsissa 21.5.-8.6.2014

Juha Metso: Jää-jää / Ice-Stay / Eis-Bleib Helsingin Lasipalatsissa 21.5.-8.6.2014


Juha Metson näyttelyssä kylmyys etenee hyydyttävän lumen valossa
 

juha_metso_dialab_nayttely_ice_jaa_eis


 
Suomen talvessa liike hidastuu, mutta kaikki sujuu. Nauramme uutisille, jotka kertovat lumisateen pysäyttäneen muualla maailmassa kokonaisia kaupunkeja.
 
Me hallitsemme talven. Kaipaamme sitä jo, kun luonnontieteen popularisoijat kuumentuvat ilmaston lämpenemisestä.
 
Juha Metso näyttää, miltä hallitsematon kylmä tuntuu. Näissä pysäytyskuvissa lumi liikkuu. Se on uhka. Mustaa valkoisella. Luonnollista väkivaltaa, joka Suomessa on piilotettu.
 
Valokuva näyttää, mitä tapahtuu, kun lumi ja jää rikkovat teknologisen vastustuskykymme.
 
Tässä ikitalvessa aurat ovat hyytyneet talleihin. Floora on jo peittynyt, mutta fauna yrittää sopeutua. Ihminen sinnittelee torakan lailla kaikkialle tunkevaa kylmyyttä vastaan. Sitten liike pysähtyy…
 
Ilmastonmuutosta tutkineet uskovat, että maailma sulaa pian. Valokuvaaja Juha Metso pohtii tässä näyttelyssä, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun lämpöaalto vapauttaa ilmakehään auringonvaloa heijastavan tuhkakerroksen.
 
Palkittuna lehtikuvaajana Metso on oppinut: maailma, jota elämme, näkyy voittajien kuvina ja tarinoina. Se, mikä tänään on totta, vaihtuu huomenna valheeksi. Lämpötulva on huomenna syvästi jäässä. Ja päinvastoin.
 
Näyttelyssään Jää-Jää / Eis – Bleib Metso maalaa apokalyptisiä näkyjä lumen ja jään peittämästä maailmasta. Metso tutkii kuvausaiheitaan elokuvallisin keinoin. Scifistisissä ja lähes graafisissa kuvissa vain sopeutujat selviävät. He taistelevat ankarissa oloissa siksi, että joku on vetänyt maailmaa retkuun.
 
 
-!-
 
 

Juha Metso (s. 1965) on kotkalainen valokuvataiteilija. Hän on pitänyt 30 vuoden kuluessa lähes sata yksityisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla. Hän on tehnyt työtä valokuvaajana yli 60 maassa, ja hänen töitään löytyy kaikista suomalaisista merkittävistä taidemuseoista.   

Metso on vuosien kuluessa tehnyt sen, mihin jokainen taiteilija pyrkii: hänen tyylinsä on itsenäinen, ja se on helppo tunnistaa, oli kyseessä taidevalokuva tai lehtikuva.  
Kuvaa ei kannata valottaa puhki, eikä Metso selittele.  Selittäkööt muut.

 
Matti Tieaho toukokuussa 2014
 
Juha Metson kotisivut: www.juhametso.com

 

Valokuvanäyttely ”LÄHELLÄ IHMISTÄ”

Valokuvanäyttely  ”LÄHELLÄ IHMISTÄ”

_dialab_nayttely_fineart_silisec_Haahti.jpg

Helsingin pääkirjasto, Pasila, S-Point, nähtävillä maaliskuun ajan

Valokuvaaja: Eva Haahti

"Kohtaamme tässä maailmassa paljon erilaisia ihmisiä, joiden tarinat kiehtovat ja mietityttävät. Joskus ne jäävät etäisiksi. Joskus pääsemme lähelle".

Mikko Lagerstedt / Exhibition in Gallery Järnätti

Edge valokuvanäyttely esittelee kotimaisia maisemia ja tunnelmallisia kuvia, joiden tarkoitus herättää ajatuksia ihmisen yksinäisyydestä.

Mikko Lagerstedt on itseoppinut valokuvaaja, Keravalta. Hän aloitti valokuvauksen n. viisi vuotta sitten.


Sittemmin hänen töitään on julkaistu suosituissa internetsivustoissa, valokuvauslehdissä ja hän on saavuttanut suosiota valokuvauskilpailuissa esimerkiksi Nikon World Photography  2012 Awards:n, toinen sija.

night-Edit (2).jpg

Tiia Ettala: TÄMÄ KATU


Tiia Ettala: TÄMÄ KATU
Valokuvia

Emme useinkaan kiinnitä huomioita asioihin, joiden ohi kuljemme päivittäin. Matkustaessamme kyllä kuljemme ympäriinsä silmät apposen auki, porttikonkeihin kurkistellen, räystäitä tiiraillen, haahuillen ja ihmetellen. Mutta, jos me omassa kaupungissa, omalla kadullamme, hetkeksi irroitamme ajatuksemme välittömistä tavoitteistamme, voimme nähdä aivan yhtä kiehtovia asioita.

Tämä katu -näyttely pysäyttää katsojan tutun Kalevankadun äärelle, näkemään uusin silmin jokapäiväisen reittinsä. Laajentumalla neljään liiketilaan saman kadun varrelle näyttely antautuu vuoropuheluun kuvaamansa miljöön kanssa.

tiia_ettala_dialab_nayttely_2013.jpeg

Epsonin DigiGraphie-tulosteet esittelevät Endeavour-sukkulan viimeistä matkaa Valokuvanäyttely Helsinki-Vantaan lentokentällä

Epsonin DigiGraphie-tulosteet esittelevät Endeavour-sukkulan viimeistä matkaa
Valokuvanäyttely Helsinki-Vantaan lentokentällä

Maaliskuu 2013 – Helsinki-Vantaan lentokentälle avautuu maaliskuussa Digigraphie-valokuvanäyttely Nasan Endeavour-sukkulan viimeisestä matkasta Kennedyn avaruuskeskuksesta Los Angelesin tiedemuseoon.
Sukkula siirrettiin syksyllä 2012 Floridasta Kaliforniaan maanteitse sekä ilmateitse erikoisrakenteisen Boeing 747:n kyydissä.
Näyttelyn valokuvat on tulostettu Epsonin tulostimella Epsonin taidepapereille DigiGraphie-sertifiointia noudattaen.
Kuvat on tulostettu Dialabissa, joka on Epsonin Digigraphie sertifioitu kumppani.

Valokuvanäyttely sijaitsee terminaali 2:ssa

Maksuton näyttely sijaitsee saapuvien matkustajien kerroksessa 2A-aulassa.
Alueelle on kaikilla lentoasemalla asioivilla on vapaa pääsy. Kuvat ovat esillä lokakuulle 2013 asti.
Näyttelyn ovat yhteistyössä Finavian kanssa järjestäneet Ilmailutoimittajat ry, Dialab Oy, Epson, Finnair, Kamera-lehti ja tuottaja Merja Ailama-Mäkitalo.

Digigraphie® - laadun tae taiteelle
Digigraphie yhdistää Epsonin vuosien kehitystyön tulostimien ja musteiden parissa sekä taiteen.
Digigraphie-merkintä teoksessa takaa, että tuloste on aito jäljennös alkuperäisestä, osa rajoitettua erää ja luotu noudattaen tarkkaan määriteltyä digitaalista prosessia.
Digigraphie-leimatut jäljennökset tulostetaan Epsonin Stylus Pro –tulostimella valikoiduille paperilaaduille käyttäen Epsonin UltraChrome™, UltraChrome K3 ja Ultrachrome K3 with Vivid Magenta -musteita.
Aito Digigraphie-tuloste on numeroitu ja taiteilijan signeeraama, ja lisäksi sen mukana tulee alkuperätodistus.
Digitaalisen valokuvauksen ja taiteen kysyntä on kasvanut vuodesta toiseen, ja nyt Digigraphien ansiosta useammat voivat omistaa suosikkitaiteilijansa teoksen laadukkaana jäljennöksenä.
Digigraphien avulla valokuvaajat ja taiteilijat pystyvät kontrolloimaan alkuperäisen teoksen jäljennöksiä ja samalla suojelemaan työnsä arvoa.
Epsonin kokemus laadukkaasta digitaalisesta tulostuksesta takaa, että Digigraphie-tulosteet täyttävät niin asiakkaiden kuin ammattilaistenkin vaatimukset.
www.digigraphie.com

Valokuvat kertovat: Näin julkkikset saapuivat lentoasemalle

Kuva: Suomen ilmailumuseon kuva-arkisto.

Helsinki-Vantaalla avataan 2. heinäkuuta valokuvanäyttely, joka luo katsauksen lentoaseman kautta matkustaneisiin kuuluisuuksiin ja merkkihenkilöihin sen 60-vuotisen historian aikana.

Ennen vanhaan filmitähtien, muusikoiden ja muiden kuuluisuuksien maahan saapuminen lentokoneella huomattiin ja uutisoitiin näyttävästi. Näyttelyn kuvat ovat näistä tilanteista. Alfred Hitchcock, Lasse Virén, Armi Kuusela, Marlon Brando, paavi Johannes Paavali II – ja tietenkin Urho Kekkonen – he ovat kaikki matkustaneet Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta.

Aikoinaan kuuluisuuksia oli vastassa toimittajien ja kuvaajien lisäksi suuri joukko uteliasta yleisöä. He pääsivät usein hyvinkin lähelle konetta. Nykyisin monet maailmantähdet saapuvat lentoasemalle hiljaisuudessa ilman suurempaa kohua. Kuvaamista rajoitetaan, ja julkisuuden henkilöiden tulo- ja lähtöajat ovat jopa salaisuuksia.

Nostalginen valokuvanäyttely sijaitsee terminaali 2:n tuloaulassa, jossa vastaanottajat voivat odottaa saapuvia matkustajia. Alueelle on maksuton ja vapaa pääsy kaikilla lentoasemalla asioivilla. Helsinki-Vantaan julkkiskavalkadi on esillä ensi vuoden tammikuulle asti.

Kaikki näyttelyn kuvat ovat Ilmailumuseon arkistosta. Valokuvanäyttelyn tuottavat yhteistyössä Finavia, Finnair, Ilmailutoimittajat ry, Kameralehti, Dialab ja Epson.

Näyttelyn pääjärjestäjä on Merja Ailama-Mäkitalo.

Lentoasemalla on esillä myös toinen ainutlaatuinen valokuvanäyttely, joka antaa erityisen näkymän Helsinki-Vantaan 60-vuotiseen historiaan. Tänä keväänä otettuihin värivalokuviin on yhdistetty lentoaseman vanhoja mustavalkokuvia.

Kuvakollaasit ovat valokuvaaja Markus Kontiaisen tekemiä. ”Same place – different time” -näyttely on esillä uudella näköalaterassilla, jonne on vapaa pääsy kaikilla lentoasemalla asioivilla. Terassi on avoinna joka päivä kello 7-22.

Molemmat valokuvanäyttelyt ovat osa Finavian toteuttamaa Helsinki-Vantaan 60-vuotisjuhlaohjelmaa. Ne liittyvät myös design-vuoden innoittamana lanseerattuun Finavian Art Port -taidegalleriakonseptiin, jonka tavoitteena on matkustajaviihtyvyyden lisääminen ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Finavian Helsinki-Vantaan lentoasema on World Design Capital Helsinki 2012 pääyhteistyökumppani.


Finavia verkossa:
www.finavia.fi, www.helsinki-vantaa.fi,
www.facebook.com/lentoasema, www.facebook.com/helsinkiairport
www.twitter.com/helsinkiairport

Finavian Helsinki-Vantaan lentoasema on World Design Capital Helsinki 2012 pääyhteistyökumppani.

dialab_elokuvatahti_marlon_brando_suomessa_vuonna_1967_kuva_finnair-foto.jpg

Lisää taide- ja design-elämyksiä Helsinki-Vantaan matkustajille: Fashion Gallery ja Photo Gallery avautuivat.

Finavian Art Port -galleriaperhe täydentyy kahdella mielenkiintoisella gallerialla, kun Helsinki-Vantaalle avataan tänään uudet muoti- ja valokuvagalleriat.

Fashion Gallery esittelee ensimmäisenä Paola Suhosen muotitalon Ivana Helsingin, jonka vaatteet ovat sofistikoituneen naisellisia ja joiden suunnittelussa ovat vahvasti läsnä originellit kuosit sekä suomalais-slaavilainen tyyli. Ivana Helsingin brändi näkyy säännöllisesti kaikkien kansainvälisten muotilehtien palstoilla, ja se on saanut faneikseen useita julkisuuden henkilöitä.

Photo Galleryssä on esillä valokuvaaja Katja Hagelstamin Helsinki-aiheisia kuvia, jotka tekevät tunnetuksi designpääkaupunkiamme. Helsinki-teeman lisäksi Hagelstam kuvaa mielellään muun muassa muotoilua ja sisustusta. Hän on kuvannut kymmeniä kirjoja, ja hänen kuviaan on julkaistu lukuisissa lehdissä.   


Galleriat ovat osa Finavian Art Port -konseptia, joka on aivan omaa luokkaansa maailmassa. Missään muualla ei ole kokonaista lentokenttää, joka omistautuisi tässä määrin taiteelle ja muotoilulle. Art Port -gallerioiden tavoitteena on parantaa matkustuskokemusta. Ne lisäävät viihtyisyyttä, tarjoavat elämyksiä sekä mahdollisuuksia hetkeksi irtaantua kiireestä

Helsinki-Vantaan taidesatama elää ja muuttuu ajan ja matkustajien tarpeiden hengessä. Päänäyttelyt pyritään rakentamaan siten, että matkustajat voisivat osallistua niihin. Näin tarjotaan mahdollisuus aktiiviseen taidekokemukseen ja matkustusstressin vähentämiseen elämysten avulla.

Fashion Galleryssä jokainen voi kokeilla kävelyä cat walkilla. Photo Galleryn valokuvakilpailu houkuttelee matkustajia ottamaan kuvia lentoasemasta ja omasta matkastaan.

Design Gallery sijaitsee portilla 11, Art Gallery porttialueella 16–17, Photo Gallery portin 26 yläpuolella ja Fashion Gallery portilla 31. Heinäkuussa avataan vielä yksi galleria, johon tulee esille suomalaista nykytaidetta. Matkustajilla on vapaa pääsy kaikkiin gallerioihin ja ne ovat avoinna ympäri vuorokauden.

dialab_hagelstam_lentokentta_helsinki_vantaa_photo_gallery_2.jpg
dialab_hagelstam_lentokentta_helsinki_vantaa_photo_gallery_3.jpg
dialab_paola_suhonen_ivana_helsinki_vantaa_fashion_gallery_3.jpg